Een welkome helpende steun om je (niet-)voedselrekening te verlichten.
De sociale kruidenierswinkel verbonden aan het OCMW van Ganshoren bestaat sinds 2017. Het is een plaats waar de begunstigden van onze instelling terecht kunnen voor basisbenodigdheden tegen democratische prijzen, of zelfs gratis.
Om van deze dienst te genieten, hoeft u enkel een aanvraag in te dienen bij de sociale dienst van het OCMW. Aarzel niet om contact op te nemen!
Een solidariteitsketting
De winkel werkt samen met een aantal partners, variërend van een groothandelaar in voedingsmiddelen (Solucious) tot een non-profitorganisatie die gespecialiseerd is in het inzamelen van nieuwe non-foodproducten (Goods to Give), en niet te vergeten het Europees Sociaal Fonds Plus (ESF+), dat regelmatig pakketten vol goederen levert om gratis uit te delen.
Elke donderdag gaat onze collega Emre naar de Brusselse ochtendmarkt (Mabru) om verse producten te verzamelen. We kunnen ook rekenen op vrijwilligers zoals Anny om tijd vrij te maken. Sommige begunstigden leveren ook af en toe een bijdrage door wat lekkers te maken: pannenkoeken, koekjes, enz.
Dankzij deze solidariteitsactie kunnen de begunstigden van het OCMW aan het einde van de maand aanzienlijk besparen op hun boodschappenmandjes. Marie[1], die op donderdag 08 februari boodschappen deed, was het met deze beoordeling eens:
“Ik ga nu bijna één jaar naar de socialekruidenierswinkel. We zijn thuis met z’n achten, ik woon samen met mijn partner en we hebben 6 kinderen. Omdat we met veel zijn, helpt boodschappen doen in de kruidenierswinkel ons financieel enorm. Ik woon op een steenworp afstand van de kruidenierswinkel en ga er elke donderdag heen. Ik maak van de gelegenheid gebruik om essentiële benodigdheden zoals rijst en pasta aan te schaffen. Ik ga nog steeds naar supermarkten en andere lokale winkels voor meer specifieke producten.”
Stijging van het aantal bezoekers
“Een jaar geleden kwamen er elke week tussen de 30 en 32 mensen naar de kruidenierswinkel. Nu komen er tussen de 40 en 45 begunstigden aan de zelfde frequentie. Mensen die al een tijdje bij het OCMW zijn en die nog nooit een voet in de kruidenierswinkel hebben gezet, hebben stappen ondernomen om zich op onze lijst te zetten.”
Magali Boinem werkt sinds 2019 in de kruidenierswinkel en herinnert ons aan een zorgwekkend feit: namelijk de stijging van het aantal bezoekers. Dit is gecorreleerd met het aantal mensen dat het sociaal integratie-inkomen (RIS) ontvangt, dat sinds het begin van de Covid in december 2019 met een gemiddeld 40% is gestegen.
“We waren trouwens de hele Covid-periode open. We deelden het voedsel uit in de vorm van pakketten en de begunstigden kwamen die voor onze deur ophalen. De kruidenierswinkel heeft nooit stilgestaan.”
[1] De voornaam werd gewijzigd teneinde de anonimiteit van de persoon te beschermen.